Amerikanska och israeliska styrkor färdigställer pirbygget längs Gazas kust under torsdagen.
Amerikanska och israeliska styrkor färdigställer pirbygget längs Gazas kust under torsdagen. - Foto: Centcom via AP/TT

Första hjälpsändning till Gaza via nybyggd pir

En första leverans med nödhjälp till krigshärjade Gaza har anlänt via den omtalade flytande hamnen vid landremsans kust.


Lastbilar fyllda med angelägen nödhjälp till Gazas befolkning har under morgonen rullat av den nybyggda piren, meddelar USA:s regionala militärkommando (Centcom).

Inga amerikanska soldater har tagit sig i land i samband med insatsen, enligt uttalandet från Centcom.

Bygget stod klart under torsdagen och fredagens leverans är den första som sker via den flytande hamnen, som består av en mängd ihopsatta pontoner. Förhoppningen är att 150 lastbilar om dagen ska kunna ta sig in i Gaza via piren, enligt amerikanska uppgifter.

Så fungerar den amerikanska nödhjälpshamnen som byggts i Gazaremsan.

Israels blockader av gränsövergångar har, vid sidan av rasande strider, gjort att hjälpförsändelser till den belägrade landremsan så gott som helt strypts. Pirprojektet ska inte anses som en ersättning för markleveranser, betonar USA.

Innan kriget, som startade med extremiströrelsen Hamas terrorattack mot Israel i oktober, anlände i genomsnitt över 500 lastbilar lastade med förnödenheter till Gaza varje dag. Bränsle, vatten och livsmedel beskrivs som stora bristvaror i landremsan.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!