Bayern Leverkusen är vidare till Europa League-final efter 4–2 sammanlagt mot Roma.
Bayern Leverkusen är vidare till Europa League-final efter 4–2 sammanlagt mot Roma. - Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Leverkusens svit intakt – klart för EL-final

Bayern Leverkusen är klart för Europa League-final – och har sin supersvit intakt. I den sjunde tilläggsminuten räddade Josip Stanisic 2–2 hemma mot Roma och den tyska klubben har nu 49 raka matcher utan förlust.


Bayer Leverkusen avgjorde redan i mitten av april Bundesliga, är framme i final i den tyska cupen och hade via 2–0-segern borta mot Roma ett järngrepp om en finalplats i Europa League (EL).

Vägen dit hade gått via 48 raka matcher utan förlust (varav 40 segrar), men i returen hemma mot Roma var sviten i fara.

Ledde med 2–0

Via två straffmål signerade argentinaren Leandro Paredes var Roma i ledning med 2–0 med en dryg halvtimme kvar att spela. Någon förlängning blev det dock inte.

I den 82:a minuten styrde Romas mittback Gianluca Mancini bollen olyckligt i eget mål på en hemmahörna. Ett mål som skickade Leverkusen till final i Dublin den 22 maj.

Leverkusen nöjde sig inte med att ha biljetten till Irland säkrad utan ville även rädda sin förlustfria svit – och i den sjunde tilläggsminuten föll kvitteringen. Då kunde kroaten Josip Stanisic vika in i straffområdet och skicka in 2–2 för att förlänga sviten till 49 raka matcher utan förlust. Ett mål som betyder att Leverkusen vann dubbelmötet med 4–2 sammanlagt.

I finalen väntar ett nytt italienskt motstånd. Atalanta – med svensken Isak Hien i backlinjen – vann med 3–0 hemma mot Marseille och är via 4–1 sammanlagt vidare till final.

Olympiakos till ECL-final

Det är finalklart även i Europa Conference League (ECL) – Uefas lägst rankade turnering för klubblagen. Grekiska Olympiakos vann med 2–0 hemma mot engelska Aston Villa och tog hem dubbelmötet med totalt 6–2. Finalen avgörs hemma i Grekland den 29 maj – i Aten – och där väntar Fiorentina, som under onsdagen slog ut Club Brygge med 4–3 sammanlagt.

I Champions League-finalen den 1 juni på Wembley i London möts Real Madrid och Borussia Dortmund.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!