Den klassiska målgången i Val di Fiemme väntas vara kvar när Tour de Ski endast kommer arrangeras i Italien kommande säsong. Arkivbild.
Den klassiska målgången i Val di Fiemme väntas vara kvar när Tour de Ski endast kommer arrangeras i Italien kommande säsong. Arkivbild. - Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Tour de Ski görs om: "Inte hållbart"

Tour de Ski körs för första gången i ett land i vinter: Italien. Beskedet kommer efter att Sverige tryckt på i frågan om att göra om touren. Vi har uttryckt vårt önskemål om att hålla nere antalet resor, säger landslagschef Anders Byström.


SVT var först att rapportera om kommande säsongs upplägg på Tour de Ski som spikades under onsdagen efter ett möte i Internationella skidförbundets (Fis) världscupkommitté i Portoroz, Slovenien.

— Det verkar som att det bara blir i Toblach och Val di Fiemme, säger Sveriges landslagschef Anders Byström, som sitter med i kommittén, till TT.

Den 19:e upplagan av touren, som traditionsenligt körs runt nyår, blir därmed historisk som den första som arrangeras i ett och samma land. Sedan tourens premiärupplaga säsongen 2006–2007 har tävlingen körts i två eller tre länder.

"Mycket bättre"

Anders Byström och Sverige har varit drivande i frågan att göra om touren. Både genom att lämna in sina åsikter skriftligen till Fis och att sitta med i en arbetsgrupp som haft möten under hösten och vintern.

— Vi har tryckt på vår åsikt. Åkarnas åsikt har också varit att det kändes inte hållbart eller logistiskt smart på något sätt när vi i fjol reste från Toblach till Davos (Schweiz) och sedan tillbaka till Italien igen. Vi har uttryckt vårt önskemål om att hålla nere antalet resor. Det är mycket bättre om vi kan vara nära varandra och slippa åka så mycket fram och tillbaka, både för åkarnas men också för teamens och kostnadernas skull, säger han.

Beslut på fredagen

Det formella beslutet tas när Fis högsta beslutande regelorgan sammanträder på fredagen.

— Det brukar aldrig hända något speciellt. De klubbar igenom det som beslutas i de lägre kommittéerna, säger Byström.

Under mötet klubbas även datumen för Tour de Ski, de andra världscuptävlingarna och skid-VM i Trondheim nästa år.

TT
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!