Irlands premiärminister Simon Harris. Arkivbild.
Irlands premiärminister Simon Harris. Arkivbild. - Foto: Harry Nakos/AP/TT

Brittisk lag tros öka asylsökande i Irland

Irland vill kunna skicka tillbaka asylsökande till Storbritannien. Enligt irländska justitieministern Helen McEntee har 80 procent av dem som söker asyl tagit sig över gränsen från brittiska Nordirland. Anledningen tros vara brittiska planer att skicka asylsökande till tredje land.


Att fler migranter söker sig till Irland är ett tecken på att de brittiska planerna på att skicka asylsökare till Rwanda har fungerat avskräckande, säger Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak till Sky News.

— Människor är rädda för att komma hit, säger han.

Enligt Sunak från konservativa Tories är det ett sätt att förhindra att fler människor omkommer när de försöker passera Engelska kanalen. Men planerna har tidigare kritiserats som inhumana och olagliga av rättsliga instanser och människorättsexperter.

Irlands premiärminister Simon Harris säger genom sin talesperson att han inte kommenterar andra länders migrationspolitik. Men Harris vill vara tydlig med vikten av att "skydda det irländska migrationssystemet integritet", uppger talespersonen enligt det public service-bolaget RTE.

— Irland har ett regelbaserat system som alltid måste tillämpas på ett bestämt och rättvist sätt.

Talespersonen tillägger att Harris har bett sin justitieminister att lägga fram ett lagändringsförslag nästa vecka om så kallade säkra tredjepartsländer.

Helen McEntee väntas diskutera den nya lagstiftningen när hon träffar Storbritanniens inrikesminister James Cleverly i London på måndagen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!