En bil körde igenom grinden från en bilfärja mellan Furusund och Yxlan och hamnade i vattnet under söndagskvällen.
En bil körde igenom grinden från en bilfärja mellan Furusund och Yxlan och hamnade i vattnet under söndagskvällen. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Två döda i färjeolycka – hämtades av dykare

Två personer, en man och en kvinna i 75-årsåldern, är döda efter att ha kört av en färja utanför Norrtälje. Efter en timme hämtades de upp av dykare. Den körde rakt genom grindarna och sjönk i vattnet, säger Jonas Franzén vid sjöräddningen.


Larmet om att en bil hade kört av vägfärjan som går mellan Furusund och Yxlan i Stockholms skärgård kom halv sex på söndagseftermiddagen.

— Det var en bil som körde på färjan som inte stannade, utan helt enkelt fortsatte ut på andra sidan, säger Jonas Franzén vid Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral.

Ambulanser, en ambulanshelikopter och båtar skickades till platsen. Dykare flögs ut med helikopter och efter mindre än en timme började de söka efter personerna, som då ännu var saknade under ytan.

Strax därefter, vid halv sju-tiden, hade de förts till ytan av dykarna och var på väg till sjukhus med ambulanshelikopter. När de kom fram konstaterades de avlidna.

— Vi har talat med vittnen och det håller på att sammanställas. Vi får utgå från vittnen, säger polisens presstalesperson Mats Eriksson och tillägger:

— Jag vet inte vad som har hänt och varför. Jag vet att bilen har kört genom bommarna och ner i vattnet.

Bilen ska enligt plan bärgas på måndag.

— Möjligtvis gör man en teknisk undersökning, säger Mats Eriksson.

Händelsen rubriceras som vårdslöshet i trafik och vållande till annans död av polisen, enligt rutin.

Polisbil vid platsen.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!