Vårdförbundet SKR strejk lön avtalsrörelse
Glöm inte vården så snart efter pandemin, säger Vårdförbundets ordförande (till höger) till politikerna på arbetsgivarorganisationen SKR. - Foto: Johan Nilsson/TT

Låst om lönen – sjuksyrrorna: "Redo att förhandla hela påsken"

Tiden rinner ut för sjuksköterskorna och deras arbetsgivare. Den 31 mars går kollektivavtalet ut för 1,2 miljoner offentligt anställda. Men Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro är redo att förhandla in i det sista.
– Mina kollegor på sjukhusen måste jobba hela påsken. Det kan jag med, säger hon till Nyheter24.


https://nyheter24.se/nyheter/e...Arbetsgivarna på Sveriges kommuner och landsting vill att Vårdförbundets medlemmar, barnmorskor och sjuksköterskor bland annat, ska visa återhållsamhet i årets löneförhandlingar.

– Det är som att de glömt pandemin, säger Sineva Ribeiro, förbundsordförande på Vårdförbundet, till Nyheter24.

MISSA INTE: Hjälp! Nordnets tjänstepension kommer kosta mig 1000-lappar 

När jorden darrade för covid

Men det har inte hon. Vårdpersonalen drog det tyngsta lasset när jordklotet darrade för covid-19 . Långt innan vaccinet räddade livet från farsoten, var det sjuksköterskor och vårdbiträden som gick mellan patienterna och höll dem vid liv på IVA, AVA och andra vårdavdelningar.

Och många betalade det yttersta priset.

Det yttersta priset för pandemin

– Jag gick på flera begravningar. Digitalt, som man gjorde då, säger Ribeiro.

Det kallas för lönerörelse när facken går in i förhandling med arbetsgivarna för nya kollektivavtal.

Orkar inte jobba heltid – förlorar miljoner

Men i Vårdförbundets fall gäller det inte lönen så mycket som arbetstiden.

– Tre av tio av våra medlemmar orkar inte jobba heltid. Det kostar dem 7 miljoner kronor under ett yrkesliv, säger hon.

Det är innan pensionsavsättningar. 

Räcker inte med applåder

Tacken för ett livslångt slit borde inte vara applåder – personalen bör ha lika mycket rätt till att orka jobba heltid och få en heltidslön som i andra branscher, tycker Sineva Ribeiro.

Men arbetsgivarna går inte med på några arbetstidsförkortningar. De vill hellre se sjuksköterskor och barnmorskor jobba fler timmar i veckan, inte färre.

För få vill jobba i vården

Det är svårare än någonsin att rekrytera sjukvårdspersonal och de som jobbar i branschen måste alla lägga manken till för att täcka upp, menar arbetsgivarna Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

– Men det är därför jag tror att det är så tufft på jobbet. Det måste bli attraktivt att jobba i vården. Nu funderar många unga att sluta efter två år i yrket. Vi måste se till att man orkar ett helt yrkesliv, säger hon.

Grannländerna

I Sveriges nordiska grannländer har man sänkt arbetstiden till 35 timmar för en vanlig arbetsvecka inom vården, säger hon. Det gör att man får mer tid för återhämtning mellan passen, och högre löner.

– Förr i tiden jobbade man var tredje helg. Sedan blev det varannan helg. Nu är det många som tvingas jobba varje helg för att schemat ska gå ihop. Det var inte det man lovade under pandemin. Då var det guld och gröna skogar, säger Sivera Ribeiro.

Begärt in medlare

Vårdförbundet har begärt att få in medlare för att lösa diskussionerna med Sveriges Kommuner och Regioner. Det har SKR inte sagt att man behöver, men det ser inte ut att lösa sig själv.

– Det är låst just nu kan man säga.

Men ännu är det några dagar kvar. På pappret går kollektivavtalet ut mitt i påskhelgen, den 31 mars.

Redo att jobba hela påsken

– Mina kollegor jobbar på jul, påsk och midsommar ute på sjukhusen. Självklart är jag redo att förhandla in i det sista även i påsk för att medlemmarna ska ha det avtal de förtjänar.

Det är inte en konflikt mellan folkviljan och fackförbunden, menar hon.

– Medborgarna tycker att man ska satsa på vården. Vi är på deras sida. Det dör folk i väntan på vård. Vi kommer göra allt som krävs för att rädda den svenska sjukvården, avslutar Sivera Ribeiro.

Läs mer om ekonomi:

Upp till 6 600 kronor dyrare att äga elsparkcykel – per år

Så kollar du BRF:ens årsredovisning och ekonomi: Fem fällor

Nabil bildade arkitektfirma trots konkursvågen: "Blodröda siffror"

Experten om stora räntebeskedet: "Alla påverkas"

/
/
SKR