Marie, 61, bor i Ludvika och medverkar i Lyxfällan.
Marie, 61, bor i Ludvika. - Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Marie är beroende av att köpa soffor – har skulder på 477 000

Marie har dragit på sig ett skuldberg, och kallar sig själv för “soffmissbrukare”. Hon går back många tusenlappar varje månad, och riskerar nu att förlora sitt hem. Magnus Hedberg och Lyxfällan åker därför till Ludvika för att hjälpa Marie.


Marie, 61, bor i Ludvika med sina katter, och har ett stort intresse för musik och dansband. För knappt 15 år sedan skilde hon sig, och började strax efter ta lån till nöjen och inredning. 

I många år har hon fortsatt ta nya lån och krediter, och har inte förstått hur mycket skulderna har växt. Systern Helene tvingas allt oftare hjälpa Marie ekonomiskt, nu senast när de var och såg Larz-Kristerz. Även systersonen Albin är orolig över sin mosters ekonomi, och vädjar om Lyxfällans hjälp. 

Marie får stöd av sin syster och systerson. Foto: TV3/Lyxfällan

– Jag tror att Marie lider av FOMO, “fear of missing out”. Vi köper en ny padda till min mamma, och Marie kommer tre dagar senare med en ny padda. Mamma köper en ny säng, och Marie kommer med en ny säng, förklarar systersonen Albin. 

Jimmy köpte en dammsugare för 40 000 – har inte råd med mat

Marie, 61, medverkar i Lyxfällan: "Är soffmissbrukare"

Magnus Hedberg och Lyxfällan åker därför till Ludvika för att hjälpa Marie. 

Marie är "soffmissbrukare". Foto: TV3/Lyxfällan

– Nu åker vi hem till Marie här som tydligen är soffmissbrukare. Det begreppet har jag aldrig kommit i kontakt med under alla mina år i Lyxfällan, förklarar Magnus Hedberg. 

Marie säger att hon har tagit krediter för att hon vill “känna sig lyxig och ha lite pengar på ett konto”, och bland annat lägger hon stora summor pengar på soffor och cigaretter. 

– Jag har inte blivit nöjd med en soffa än i mitt liv. Alla har vi olika missbruk, och jag är en soffmissbrukare, berättar Marie. 

Lyxfällan-experterna: Så mycket ska du spara varje månad

Marie i Lyxfällan går back 12 800 i månaden

Enligt Magnus Hedbergs budgettavla har Marie en månadsinkomst på 22 300 kronor efter skatt. Dyra abonnemang, cigaretter, och många Swish-betalningar gör att övrigt-kategorin uppgår till 8 000 kronor. Marie har köpt en stora mängder kläder på avbetalning, och har en hel del andra lån och krediter. Det gör att lånekategorin landar på 16 200 kronor varje månad. Sammantaget går Marie back 12 800 kronor i månaden, något som får henne att tappa hakan. 

Marie går back 12 800 kronor i månaden. Foto: TV3/Lyxfällan

Simon har haft 50 bilar – har skulder på 4 miljoner: "Lyxlirare"

"Hur kan jag ha varit så dum i huvudet?"

Programledaren Magnus Hedberg är nu orolig kring huruvida Marie kommer kunna ändra sitt beteende, eftersom det pågått så pass länge. 

Marie har ett enormt skuldberg. Foto: TV3/Lyxfällan
"Usch, vad hemskt", säger Marie. Foto: TV3/Lyxfällan

Magnus Hedberg har sammanställt alla Maries 17 skulder, något som totalt landar på svindlande 477 255 kronor. Och Marie blir helt förfärad när hon får se siffrorna. 

– Usch, vad hemskt. Hur fan kan jag ha varit så dum i huvudet och gjort dylikt. Usch, vad mycket pengar. Fruktansvärt. Jag fick en släng av ångest nu kände jag verkligen, utbrister Marie. 

Kelly köper leksaker på kredit – går back 42 900 kronor varje månad

Vill du veta hur det går för Marie? Lyxfällan sänds på tisdagar på TV3 och Viaplay. 

/