Propalestinska demonstranter gick på Malmös fram till midnatt för att visa sitt missnöje mot Israels deltagande i Eurovision.
Propalestinska demonstranter gick på Malmös fram till midnatt för att visa sitt missnöje mot Israels deltagande i Eurovision. - Foto: Johan Nilsson/TT

Tusentals demonstrerade på Malmös gator

Tusentals demonstranter avlöste varandra i Malmö på torsdagen – för och emot Israels deltagande i Eurovision. Vi är många här, ja, men med tanke på alla civila offer är det konstigt att vi inte är fler, säger demonstranten Sofia Karlsson till TT.


Tidigt på torsdagsförmiddagen rörde sig ett hav av demonstranter mot Stortorget i Malmö.

Enligt polisen deltog drygt 10 000 personer i dagens första demonstration. Budskapet var tydligt: Stoppa Israel från att delta i Eurovision och få ett slut på kriget i Gaza.

— Hör ni inte barnens rop? Ser ni inte barnens blod? Alla barn är lika värda! ropade demonstranterna.

Tusentals propalestinska demonstranter tågade i Malmö.

I täten fanns Avi Ayoub med en palestinsk flagga i handen.

— Jag är här för att visa mitt stöd till det palestinska folket. Mina föräldrar är palestinska flyktingar. Jag önskar ingen samma öde, säger han.

Lite senare på dagen anordnades en musikalisk manifestation på Davidshallstorg till stöd för Israels medverkan i Eurovision. Torget fylldes av svenska och israeliska flaggor – omringat av ett gigantiskt polispådrag som bevakade alla ingångar till torget.

Ett hundratal deltagare lyssnade på Eden Golans bidrag "Hurricane" samtidigt som de hedrade alla offer i Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober förra året. Flera deltagare blev tårögda, men dansade och sjöng sedan till tidigare israeliska eurovisionbidrag.

— Den senaste tiden har varit fruktansvärd. Ingen vågar gå ut och öppet visa judiska symboler, men här och nu känner jag mig trygg, säger Yael Sages Wahlström och hänvisar till alla poliser som bevakar manifestationen.

Men det var inte självklart att hon skulle delta.

— Min dotter sa: Mamma är det här sista gången som jag ser dig? Det är fruktansvärt sorgligt att det har blivit så här.

Demonstranter samlades vid en proisraelisk demonstration för att hylla Israels deltagare Eden Golan på Davidhallstorg i Malmö.

Kort därefter samlades ett hundratal personer i en oanmäld demonstration. Den här gången på Friisgatan, bara ett stenkast bort från den Israeliska manifestationen. Till slagord som "Free, free Palestine" gick de mot Folkets park och slutade inte demonstrera förrän vid midnatt då det stod klart att Israel gått vidare till final.

— Då får vi fortsätta att demonstrera hela lördagen också, säger Sofia Karlsson som rest till Malmö från Göteborg för att visa sitt stöd för den palestinska befolkningen i Gaza.

Med en nedstämdhet tillägger hennes vän Hedvig Lerka:

— Det är skrämmande att så många är så tysta om det som händer i Gaza, men vi kommer inte vara tysta.

Enligt polisen omhändertogs 13 personer för ordningsstörningar, men överlag har det varit lugnt och inte inträffat några allvarliga händelser.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!