Fotboll

Fotboll är världens största sport i antal utövare samt sporten som drar mest publik.

Fotboll är en lagsport där lagen strävar efter att få in bollen i motståndarlagets mål. När det egna laget har bollen spelar man ett anfallsspel och när motståndarna har bollen spelar laget ett försvarsspel. Målet hos anfallsspelet är att vinna spelytor så att de kan göra mål. När det är tvärtom är målet att försvara och ta tillbaka bollen samt förhindra att motståndarlaget gör mål.

Om bollen kommer utanför sidlinjerna på planen döms inkast. Vid kortsidorna blir det inspark eller hörna beroende på om det var det anfallande eller försvarande laget som sparkade ut bollen. Domaren kan stoppa spelet om man bryter mot reglerna, domaren kan ge frispark, gult eller rött kort till en person som bryter mot reglerna.

En fotbollsmatch spelas normalt i två halvlekar på 45 minuter med en paus i mitten runt 15 minuter. De lag som gjort flest mål när matchen är slut vinner, om båda lagen har gjort samma antal mål när matchen är slut blir det oavgjort. I vissa turneringar får det inte bli oavgjort, då blir det förlängning, straffar eller omspel.

Fotboll spelas normalt med elva spelare per lag, tio utespelare och målvakten, utespelarna har olika positioner, mittfältare, anfallare och försvarare. När det är barn som spelar varierar storleken på fotbollsplan och spelare beroende vilken ålder du är.

Många barn börjar träna fotboll i olika klubbar redan när de är små, fram till 1970-talet var det ovanligt att barn under tolv år spelade i klubbar, idag är det föräldrar som anmäler sina barn precis när de lär sig att gå. Världens största fotbollsturnering för barn och ungdomar är Gothia Cup som är varje år i Göteborg, dit kommer lag från hela världen. Den bästa klubben i Gothia Cup är IF Brommapojkarna som tog sin tjugonde seger 2007.

De flesta sporterna organiseras i egna förbund, damer och herrar tävlar i olika indelningsklasser.

Enligt internationella fotbollsförbundet Fifa spelar ungefär 240 miljoner människor i 200 länder fotboll varje dag. Fotbolls VM arrangeras vart fjärde år och är det mest sedda sportevenemanget i världen. VM-finalen 2006 ska ha setts av 715 miljoner människor runt om i världen.

Källa: ifkanderstorp.se

Sverige spelar match
Fotbolls VM i Ryssland 2018. Bildkälla: Björn Larsson Rosvall TT/TT
igår 23:10
Bundesligasegern är klar sedan länge men Bayer Leverkusen ångar på ändå. 5–0 mot Bochum innebar också 50:e raka matchen utan förlust. Leverkusen kommer allt närmare möjligheten att undgå förlust i alla tävlingar den här säsongen.
igår 19:34
18-årige svenske försvarstalangen Matteo Perez Vinlöf upplevde en minnesvärd söndag. Han fick debutera för Bayern München i Bundesliga. Perez Vinlöf kom in med en dryg kvart kvar av hemmamatchen mot Wolfsburg.
igår 19:32
Arsenal gör sitt jobb för att hålla drömmen om Premier League-titeln i liv. Leandro Trossard sänkte Manchester United på bortaplan med matchens enda mål – Londonklubben är nu en poäng före det regerande mästarlaget Manchester City.
igår 18:36
Tredje raka segern och trea i tabellen. Djurgården gör vad som krävs för att haka på i toppen och försöka utmana Malmö FF. Hemma på Tele 2 arena blev det 2–0 mot Elfsborg. Samtidigt tog IFK Värnamo sin första poäng på "hemmaplan".
igår 18:32
Landslagsduon Amanda Nildén och Matilda Vinberg föll tungt i FA-cupfinalen. Manchester United slog Tottenham med hela 4–0 inför över 76 000 åskådare på Wembley.
igår 17:35
Holstein Kiel spelar till sensommaren i Bundesliga för första gången. Och S:t Pauli återvänder till den högsta tyska ligan efter 13 års frånvaro.
igår 17:02
Linköping har haft en mörk säsongsinledning – men på söndagen kom äntligen säsongens första seger i damallsvenskan. Bottenmötet mot AIK slutade 1–0.
igår 16:00
Ett Hammarby på svaj i fotbollsallsvenskan. Då ordnade två måldebutanter seger med 2–1 mot Norrköping. Riktigt skönt, jag har väntat på det länge, säger Deniz Gül i Discovery+.
igår 14:26
Det var ett mordhot som en fotbollsspelare i damallsvenska Rosengård fick ta emot på Youtube i fredags.
2 dagar sedan 19:30
Anfallet började nere hos Gais-målvakten Mergim Krasniqi – sju passningar senare nådde bollen Västerås straffområdet. Allt slutade med att Alexander Ahl Holmström cykelsparkade in 2–0 bakom en chanslös Johan Brattberg i bortamålet.
2 dagar sedan 17:04
Det tog 51 år. Nu kan Sirius oförmåga att slå AIK i allsvenskan förpassas till historieböckerna. 3–1-segern på Friends arena bröt en 17 matcher lång, segerlös svit mot "Gnaget".
2 dagar sedan 16:58
Fem insläppa mål mot Kalmar senast – nu tre baklängesmål på en halvlek hemma mot Mjällby. Överraskningslaget Halmstad har hamnat i en svacka. Förlusten stannade vid 1–3. En riktigt dålig första halvlek, säger Jonathan Svedberg i Halmstad.
2 dagar sedan 15:30
Kampen om ligatiteln i Premier League-fotbollen fortsätter. På lördagen vann Manchester City med klara 4–0 mot Fulham och går återigen förbi Arsenal och upp i ledning.
2 dagar sedan 15:25
Rafael Nadal vill under sin sista säsong i tenniskarriären göra ett försök att ta hem sin 15:e titel i Franska mästerskapen, men formen inför grand slam-tävlingen är sviktande.
2 dagar sedan 14:48
Utsiktens Albin Skoglund fördes till sjukhus efter att han avbrutit bortamatchen mot Trelleborg i superettan i fotboll på grund av befarade hjärtproblem. Senare kom lugnande besked.
2 dagar sedan 11:24
I den 30:e matchminuten i helgens matcher i superettan och allsvenskan kommer flera ultrasgrupper att protestera tillsammans. De kräver att tillträdesförbudet inom svensk elitfotboll lättas, rapporterar Aftonbladet.
3 dagar sedan 20:06
Fotbollsstjärnan Kylian Mbappé lämnar Paris Saint-Germain efter säsongen. Det bekräftar han på Instagram. Det är många känslor, säger fransmannen i en video.
3 dagar sedan 20:00
Serieledaren Rosengårds lån av Momoko Tanikawa kan bli guld värt. Japanskan toppar damallsvenskans skytteliga på sex mål efter att ha visat vägen i 3–0-segern hemma mot Djurgården.
3 dagar sedan 18:16
En spelare i damallsvenska Rosengård har blivit hotad. Klubben har gjort en polisanmälan. Ett väldigt, väldigt grovt hot, säger tränaren Joel Kjetselberg
3 dagar sedan 17:00
Efter fyra raka hemmamatcher på bortaplan kan fotbollsallsvenska IFK Värnamo andas ut. Gräset på Finnvedsvallen kommer att bytas ut, men klubben får stå för drygt hälften av kostnaden på cirka tre miljoner kronor.